1. TRİVİDE PARİKSHA (3’LÜ TEŞHİS YÖNTEMİ)
2. ASHTAVİDE PARİKSHA (8 TEŞHİS YÖNTEMİ)
TRİVİDE PARİKSHA (3’LÜ TEŞHİS YÖNTEMİ):
1. Belirtiler Üzerinden Teşhis.
2. Dokunarak Muayene
3. Hastanın Çevresinden Alınan Bilgiler
ASHTAVİDE PARİKSHA (8 TEŞHİS YÖNTEMİ):
1. Akriti (Yüz)
2. Sabda (Ses)
3. Netra (Göz)
4. Sparsha (Deri)
5. Mutra (İdrar)
6. Mala (Dışkı)
7. Jivha (Tongue)
8. Nadi (Nabız)
Nabız Okumanın Temel Prensipleri
Şimdiye kadar bir dizi kavrama aşina olduk ve bundan sonra nabız okuma bilimini veya Nadi Parikshayı yakından tanıyacağız. Bunlar, tüm dünyadaki en doğru ve güvenilir tanı yöntemleri olarak görülmektedir. Toplam nabız okumanın iki temel boyuta sahip olduğu unutulmamalıdır. Biri boyutsal teori ve diğer biri de pratik boyuttur ve sevgili ustam da üçüncü olarak da nabız okumaya sanatsal boyutu eklemiştir. Bu boyutların hiçbiri terapiste tek başına isabetli sonuç vermeyecek, gerçek sonuçlara ancak üçünü birden kullanarak ulaşılacaktır.
Nabız okumak özel bir meleke ve kutsiyet gerektirir. Nabız okuyan kişinin bedeni ve zihni saflığa ve bilgeliğe sahip olmalıdır. Bununla beraber nabız okurken emin olunan tespitler üzerinden yola çıkılmalı ve en ufak bir şüphe olan verilerden kaçınmalıdır. Şu noktadan bahsetmek önemlidir ki nabzın yanlış okunduğu ve bunun bir sonucu olarak onun yorumuyla doğru olmayan bir yola girildiği zamanlar vardır, bu durum, bu bilimin sonucu değildir; bunun yerine doğruyu buluncaya kadar tekrar edilmelidir. Ve hatalardan hevesiniz kırılmasın; daha fazla ve daha iyi bir şekilde denemeye devam edin.
Nabız okuma için uygun olan ve uygun olmayan zaman dilimleri
Nabız okumanın uygun ve uygunsuz olduğu durumları biilmek önemlidir ve doğru sonuçlar elde etmek için çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Genellikle, nabzı ölçmek için en uygun zaman sabahtır. Fakat genel olarak, nabız ölçmek için uygun olan ve uygun olmayan zamanlarla alakalı şu şekilde bahsedebiliriz:
Nabız okumak için uygun zamanlar:
1. İki öğün arasında
2. Dinlenme sırasında
3. Tuvalet ihtiyacı giderilmiş rahat zamanlarda
Nabız okumak için uygun olmayan zamanlar:
1. Yemekten hemen sonra
2. Spor sonrası veya zorlu işlerden sonra
3. Tuvalet süresi boyunca
4. Ateşimizin olduğu zamanlarda
5. Banyo sırasında
6. Güneşlendikten Sonra
7. Cinsel ilişkiden sonra
8. Masaj sonrası
9. Ateşin yanında otururken
Ayurvedik Nabız Okumasında parmakları doğru şekilde yerleştirme
Nabız, ön kol kemiği noktasından ölçülür ve üç parmakla yapılır. Parmakları koymak için uygun noktayı bulma iki yöntemle yapılmaktadır. Ancak bundan önce, bilek anatomisine daha yakından bakmak gerekmektedir.
Önkol kemikleri
Bu yerde Radius (Önkol kemiği) ve Ulna (Dirsek kemiği) olmak üzere iki kemik bulunmaktadır. Ayakta dururken, el avuç içi yukarı bakacak şekilde çevrilirse, bu iki kemik paralel bir çizgide konumlanacaktır. Bu pozisyonda iç kemiğe Ulna denir ve dışarda bulunan diğer kemik de Radius olarak adlandırılır.
Şimdi de nabız okumanın iki temel yöntemini inceleyelim.
Birinci yöntem: Nadi Vijnana kitabının yazarı Maharshi Kanada, kemik çıkıntısının önünde işaret parmağının başparmağının altında olması gerektiğini ve diğer iki parmağın (orta ve yüzük parmakları) kemik çıkıntılarının önünde olması gerektiğini düşünmektedir.