" SAF BİLİNÇ OL "
" SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN HAREKETE GEÇ "

Ayurveda’da Bitkiler ve Tatlar

Ayurvedik Beslenme

Ayurvedik Beslenme

Bitkiler hastalığı iyileştirmede en etkili Ayurvedik yaklaşımı temsil eder. Etkileri taze olduklarında daha güçlüdür, ancak kaynatma, infüzyon, çay, toz ve hap olarak da kullanılabilirler.
Haplar en az güce sahiptir, ancak güçlerini en uzun süre korurlar. Aşağıda, bugün Amerika’da bulunan en yaygın kullanılan Ayurvedik bitkilerden bazıları bulunmaktadır. Otlar hangi dosha’yı azaltdıklarına ve artırdıklarına göre sınıflandırılır. Aynı bitki bir dosha tipi için iyi gelirken, başka bir dosha için iyi gelmeyebilir. Örneğin, bir Vata insanına zencefil, sıcak bir bitki olarak yardım edecek, ancak kuru, acı bir bitki olan goldenseal zarar verebilecektir. Ayurvedik paradigmasının bu kadar olağanüstü olmasının bir başka nedeni de budur. Ayurveda’nın bu kişiselleştirici yönü diğer tüm iyileştirme sistemlerine entegre edilebilir.

Burada bazı Batı bitkilerini Ayvedveda çerçevesine göre sınıflandırarak bunun bir örneğini göreceğiz. Ayurveda bitkileri, enerjilerine veya “enerjiklerine” göre kullanır. Daha önceki bölümde beslenme kapsamında ele alınan aynı beş benzersiz sınıflandırma bitkiler için de geçerlidir. Her bitkinin kendi terapötik etkileri vardır. 1. İlk tat; 2. Element; 3. Sıcak veya soğuk etkisi; 4. Sindirim sonrası etki; 5. Özel özellikler.

Tat, çeşitli nedenlerden dolayı terapötik olarak kabul edilir. Sanskritçe lezzet kelimesi rasa’dır. Her ikisi de şifa veren zevk veya öz anlamına gelir. Yiyeceğin tadı hoş değilse, mide ateşi yiyeceği sindiremeyebilir ve bu nedenle doğru beslenme alınmaz. Bu yüzden Ayurvedik yemek pişirme, kendi başına bir bilimdir ve doğru tadı doğru miktarda bitkilerin  harmanlanmasından elde edebiliriz. Toplumumuzda, tat alma duyumuzu, yersiz (yapay) gıda nesneleriyle karıştırdık, böylece hastalık yarattık.

Altı Tat

Ayurveda’ya göre, tüm yiyecekler ve sıvılar altı tat içerir: tatlı, tuzlu, ekşi, keskin, acı, büzücü veya kombinasyonlar.
Önceki bölümde tartışıldığı gibi, altı tadın her biri her bir dosha’yı arttırır veya azaltır. İncelemek için;

Tatlı: Vata ve Pitta’yı azaltır ve Kapha’yı artırır;
Ekşi: Vata’yı azaltır ve Pitta ve Kapha’yı artırır;
Tuzlu: Vata’yı azaltır ve Pitta ve Kapha’yı artırır;
Keskin: Kapha’yı azaltır ve Pitta ve Vata’yı artırır;
Acı: Pitta ve Kapha’yı azaltır ve Vata’yı artırır;
Buruşuk:  Pitta ve Kapha azaltıyor ve Vata’yı arttırıyor.

Herkes her gün altı lezzetten bazılarına ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, kişinin anayasasına bağlı olarak, insanlar çoğunlukla doshalarını dengeleyen zevklerden yemek yiyorlar. Anahtar dengedir. Herşeyin dengeli ve uyumlu olması gereklidir. Hatta dengede olma da dengeli olmalıdır.